Retkikohteet ja reitit

Kapustasalmi

Kapustasalmi sijaitsee Porsaskoskentien varrella Haukivuorella. Sieltä on hienot järvimaisemat Kyyvedelle. Ennen Kapustasalmen sillan valmistumista salmi ylitettiin lossilla. Entisen lossirannan rakenteita on vielä näkyvissä Kapustasalmen länsipuoleisessa päässä, jossa on parkkipaikka. Kapustasalmella on myös veneenlaskupaikka.

Haukivuoren satama

Haukivuoren satama sijaitsee lähellä kantatie 72:sta. Satamassa on vierasvenepaikkoja, veneenlaskupaikka, uimaranta, lasten leikkipaikka, beach volley -kenttä ja matonpesupaikka.

Naarajoki -melontareitti ja retkisatamat

Naarajoki -melontareitti alkaa Pieksämäen Naarajärveltä. Reitti vie melojat Naarajoen, Niskajärven, Välijoen, Vehvaa-järven, Rantojoen kautta Pyhäluomaan ja Porsaskoskelle. Kosken jälkeen reitti kulkee Pitkäsjärvestä Pitkäsjoen kautta Palvalammelle, josta reitti jatkuu Nykälänjoen ja Orjuulammen kautta Kyyvedelle. Kyyvedeltä matkaa voi jatkaa Rauhajärven ja Läsänkosken kautta Puulalle. Reitti päättyy Kangasniemen kirkonkylälle. Reitti on kokonaisuudessaan yli 100 km pitkä, josta 60 km on jokiosuutta.

Alla olevasta kartasta löydät sähköisessä muodossa melontareitin ja siihen sisältyvät retkisatamat. Huomaa kuitenkin, että sivulla 3 ja 4 oleva rantautumispaikka ”Karjalainen” ei ole enää käytössä (ei rantautumista, eikä majoituspalveluja).

Keronvuoren aarnimetsäalue

Keronvuori ja sen länsipuolen lehto on rauhoitettu Keronvuoren aarnialueeksi. Alue on virkistysaluetta, jonne on rakennettu retkeilijöitä palvelemaan keittokatos ruokailuryhmineen. Keronvuori sijaitsee Haukivuoren pitäjän alueella.

Häkkilän polku

Polun reitit ovat pituudeltaan 12-30 km. Polku on vaihtelevaan maastoon merkitty vaellusreitti, joka kulkee läpi Häkkilän Kyyveden rantamaisemissa poiketen myös Keronvuorella. Polku sivuaa Hietajärveä, Pohoslampea ja Maislampea. Polkua voi halutessaan kulkea myös lyhyempiä osuuksia. Keronvuorelta on hyvät näköalat Kyyvedelle. Reitin merkintänä on keltainen neliö.

  • Sopii koko perheelle
  • Useita levähdys- ja nuotiopaikkoja, kota ja wc:t
  • Majoitusmahdollisuus, Häkkilän erämaja

Reitin yhteyshenkilö on Veli Manninen, puh. 044 239 2346.

Haukivuoren Kirkonkylä

Kyyveden suurimmalle selkävedelle kurottavalla niemellä sijaitsee Haukivuoren kirkonkylä. Se on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä. Haukivuoren kirkonkylä on Suomen pienin kirkonkylä. Kirkonniemestä avautuu kaunis panoraamanäkymä Kyyvedelle.

Haukivuoren kirkko

Veikko Larkaksen suunnitteleman rapattu tiilikirkko valmistui vuonna 1951. Kirkossa on taiteilijaprofessori Veikko Vionojan alttaritaulu, joka kuvaa ylösnoussutta Kristusta Patmoksen saarella apostoli Johannesta lohduttamassa.

Kellotapuli rakennettiin vuosina 1838-1839 kirkon viereen. Ensimmäinen kello saatiin vuonna 1794 ja toinen vuonna 1847.

Osoite:
Kirkkotie 291
51600 Haukivuori